Willem en zijn twee Maria’s

Willem Louyssen is 18 jaar als hij op 16 mei 1805 met Maria Grammon trouwt. Maria is drie jaar ouder. Je zou haast denken dat ze moesten trouwen, maar hun eerste kind Jacobus wordt een jaar later geboren op 17 mei 1806. Wat misschien mee heeft gespeeld is dat Maria in het weeshuis woonde. Moest ze het weeshuis verlaten en hadden Willem en Maria daarom haast om te trouwen?

Maria Johanna Grammon (Gramon, Graman) is 14 september 1784 te Vlissingen geboren als de oudste dochter van Abraham  Grammon en Elisabeth Veldman. Maria kreeg nog 4 zussen en een broer: Pieternella, Pieter, Margrieta en Johanna. Haar jongste zusje Johanna werd geboren op 5 maart 1791 in Vlissingen.

Op 6 januari 1802 wordt Maria belijdend lid van de Nederduitsch-gereformeerde kerk van Vlissingen. Ze woont dan in het weeshuis van Vlissingen. Dit betekent dat haar beide ouders tussen 1791 en 1802 zijn overleden. In 1805 doet haar zusje Margarieta belijdenis vanuit het weeshuis.

Als het eerste kind van Willem en Maria, Jacobus Louwes Louwissen wordt gedoopt op 21 mei 1806 zijn Willem’s oudste broer Louwis Louwissen en zijn moeder Susanna Leunessen getuige. Tweeënhalf jaar later, op 25 januari 1809 wordt Abraham Louissen geboren. De zus van Maria, Pieternella, is de enige getuige bij de doop.

Misschien zijn er meerdere kinderen geboren, maar dat heeft de geschiedenis nog niet verteld.

In 1822 gebeurt er iets tragisch. Maria overlijdt op 31 december 1822 in het burgergasthuis van ‘s Hertogenbosch. Volgens de overlijdensakte van 2 januari 1823 doen Willem Louijssen, arbeider uit Vlissingen en Hubertus van den Oever, boerenarbeider, 23 jaar oud en wonende te Alem, Noord-Brabant, en kennis van de overledene, aangifte van het overlijden. Volgens de akte verbleef Maria op het Hinthamereinde, Wijk D-235 in ’s Hertogenbosch, en was ze de dochter van Pieter Gramon en Lijsje. Op zich is het natuurlijk vreemd dat Willem de namen van zijn schoonouders niet kende. Pieter was immers de broer van Maria en niet de vader. Lijsje (uitgesproken als Liesje) is wel herkenbaar als de roepnaam van Elisabeth.
Een nog grotere vraag is wat Maria en Willem in ’s Hertogenbosch deden, wie Hubertus was, en waaraan Maria op oudejaarsdag is overleden. Misschien is mijn beeld van de eerste helft van de 19e eeuw verkeerd, en werd er meer gereisd van ik denk. Misschien waren Willem en Maria op familiebezoek. Er is in ieder geval reden genoeg om verder te speuren. (Volgens de volkstelling van 1822 woonde Maria Manders in Wijk D 235.)

Willem gaat terug naar Zeeland. In 1834 woont hij in Goes en is dijkwerker van beroep, volgens een akte van 16 augustus 1834 opgesteld door  notaris Jan Soetebier in Goes, waarin Willem toestemming geeft aan zijn zoon Jacobus om te trouwen met Lammechien Daling. Nog een klein mysterie. Waarom heeft een man van 28 jaar toestemming van zijn vader nodig om te trouwen?

Op 21 februari 1837 verhuist Willem van Veere naar Goes. Op dezelfde datum schrijft ook Maria Christina Sigel zich in Goes in, ook afkomstig uit Veere. Willem en Maria hebben elkaar waarschijnlijk al in Veere leren kennen, want 5 oktober 1837 trouwen ze in Goes, 50 en 53 jaar oud. Marie Christina Sigel is, net als Maria Grammon, geboren in 1784.

Op 19 januari 1846, 5 uur ’s ochtends overlijdt Willem in Mierlo bij Eindhoven, 58 jaar oud. Volgens de acte zijn Willem en Maria “zonder vaste woonplaats”. Een paar maand later, op 2 mei 1846, overlijdt Maria Sigel in Vlissingen.

Ook het overlijden van Willem en Maria is enigszins mysterieus.

Dit bericht is geplaatst in Louissen. Bookmark de permalink.