Willem de Vries en Hendrika Wever

Ter gelegenheid van het 50 jarig huwelijksfeest van Willem de Vries en Hendrika Wever in 1952 werd het volgende verhaal voorgelezen:

Vader geboren op Luuksham een boerendorp, in zijn schooljaren moest hij naar Zuid-Barge ook een boerendorp naar school. ´s Avonds na schooltijd op de koeien passen en heideplaggen steken.
Na zijn schooljaren moest hij mee naar de veenderij turf afgraven. Hij is ook nog een jaar boerenknecht geweest, bij een zekere Hans Mensing,
Dat was in die koude winter 1890-1891 en dan moest hij ´s morgens om 4 uur het bed al uit om rogge te dorschen.

Toen kwam op 26 jarige leeftijd de trouwdag.
Toen was er ook al een woning probleem, want voorlopig werd intrek genomen bij de ouders van de bruid. Toen werd later voor eigen rekening een kleine woning gebouwd op Luuksham, na drie jaar werd deze woning verkocht en werd vader brugwachter bij de z.g.n. dure brug. Welks werk meest echter voor Moeder op kwam.

In diezelfde tijd werd Vader besteller bij de D.S.M (Dedemsvaartse Stoomtram Maatschappij)
Toen moest er met de handkar werden gereden, kisten en pakken en balen bezorgen. Deze periode duurde zeven jaar.

Hierna volgde een periode van acht jaren als werkman in de meelfabriek van Gorter.
Daarna als pakhuisknecht enkele jaren bij grossiersbedrijf Gorter en Rooseboom.

Toen kwam in Nw-Amsterdam de tuinbouw in opkomst. Ook Vader vatte dit werk aan. Veel werk werd er in die tijd verzet, maar de financiële resultaten waren zeer gering.

Dit bedrijf werd weer prijs gegeven en Vader nam een paar koffers en die kwam vol manufacturen en daar ging hij mee de boer op.
Dat liep best, tot zoolang 10 mei 1940 aanbrak en toen was het met de textiel gedaan.

Een mooi huis een mooie winkel, maar helaas niets om te verkopen,
Tot vandaag de dag (1952) is hij rentenier

Willem en Henderika woonden op Nieuw Amsterdam 432 in de jaren 30 van de 20e eeuw. Nieuw Amsterdam had toen nog geen straatnamen met huisnummers, maar elk huis was voorzien van een eigen nummer. Huisnummer 426 was van Misker, op de hoek van de Vaart en de Margienewijk W.Z. De huisnummers liepen vanaf 426 langs de Margienewijk tot aan de Heerendijk en dan weer terug naar de Vaart. Huisnummer 432 was in de buurt van de hoek Marginewijk / Vaart aan de OZ, ter hoogte van het huidige huisnummer 2, waar de scheepswerf was van Kesimaat, ook wel de Helling genoemd.

Dit zou ook de plek van de dure brug aangeven, als Willem is blijven wonen waar hij als brugwachter woonde. De brugwachter woonde in de buurt van de brug.

Het huis waar Willem en Hendrika woonden, bestond uit drie zelfstandige wooneenheden.

Wie de eigenaars waren weten we niet.

Toen zoon Dirk in 1938 trouwde met Gees Haan, gingen ze bij zijn ouders inwonen.  De oudste dochter van Dirk en Gees, Femmi,  is op de Helling geboren.

Er woonde meer familie aan de Margienewijk. Joldert en Bieuwkje woonden op nummer 431. Hun kinderen Heintje en Hendrik  zijn aan de Margienewijk geboren. Ze zijn in 1937 of 1938 verhuisd naar Verlengde Wilhelmsweg 104, tegenwoordig is het de Afslag

David Springer en Hilly de Vries hebben aan de Margienewijk gewoond en Hendrik de Vries en Jesina Vugteveen hebben voor 1940  een huis gebouwd aan de Margienewiijk westzijde.

Op 2 juni 1939 wordt de bouw van een huis aan de Heerendijk gegund aan aannemer Gebr. Van Buiten door de heer W. de Vries (bron: Delpher.nl: Provinciale Drentsche en Asser Courant).

Ergens eind 1939, begin 1940 verhuizen Willem, Henderika, Dirk en Gees naar de Herendijk. Op 16 maart 1940 staat er een bericht in de krant van het overlijden van Hendrik Wever aan de Heerendijk 160. Het huis is dan dus af en Dirk, Gees en Willem en Henderika wonen dan aan de Heerendijk. In september 1940 wordt Geert de Vries geboren aan de Heerendijk 160.

De grond aan de Heerendijk was van Henderika Wever. Ze had de grond al voor het overlijden van haar vader. Ik ben nog op zoek gegaan naar aanwijzingen dat Hendrik Wever de grond had. Het enige dat ik gevonden heb is een advertentie uit de krant van 16 januari 1883, waarin grond aan de Heerendijk te koop wordt aangeboden met behuizing in gebruik door Hk Wever. Hendrik Wever woonde toen aan de Heerendijk. Mogelijk heeft hij de grond toen gekocht? Dat wordt nog zoeken.

Willem (van Joldert) de Vries was er bij toen zijn opa en oma de Vries, Willem de Vries en Hendrika Wever, gingen verhuizen van de Margienewijk O.Z. naar de Heerendijk 160.

Dat gebeurde met een schip, door de Margienewijk naar het zuiden en de eerste afslag naar het westen. We noemden dat altijd Bakkers wiekie, genoemd naar een boer die daar veel grond had liggen langs dat wiekie (wijk). Er lag een dam in de wijk en de laatste +300 meter werd afgelegd met een handkar of met platte boeren wagen.

In 1948 bouwden ook Joldert en Bieuwkje een huis aan de Herendijk, naast het huis van Willem, Henderika en Dirk en Gees.

Dirk en Gees hadden aan de Herendijk 160 een manufacturen zaak. Mogelijk is de winkel begonnen door vader Willem en later overgenomen door zoon Dirk? De winkel was geen succes. Een paar jaar na de oorlog is Dirk bij de Nam gaan werken. Eerst op de boorput en later op het magazijn in Assen.

Dit bericht is geplaatst in de Vries. Bookmark de permalink.