Tijmen Hendriks Pool en Lammechien Jans

Tijmen Hendriks trouwt op 24 juni 1787 in Ruinen met Lammechien Jans. Lammechien is 10 november 1759 geboren in Vledder, als dochter van Jan Hilberts en Willemtien Helprigs. Tijmen en Lammechien krijgen 5 kinderen:

  • Hendrik Tijmens, geboren op 2 januari 1788  in Ruinen
  • Jan Tijmens, geboren op 6 december 1789 in Ruinen
  • Meeuwis Tijmens, geboren op 20 september 1792 in Ruinen
  • Willem Tijmens, geboren in 1795 in Ruinen
  • Geesjen Tijmens, geboren in 1802 in De Vaart, gemeente Beilen

Vanaf 1794 zien we Tijmen Hendriks en zijn broer Rutger Hendriks in de Haardstedenboeken.

  • 1794: Tijmen Hendriks en Rutger Hendriks genietende deze twee personen uit de Diaconie Cassa

De familie Pool heeft het niet breed in Ruinen en ze besluiten te vertrekken naar Smilde.

In 1802 wonen Tijmen en Lammechien niet meer in Ruinen, maar in De Vaart bij Beilen. Ik neem aan dat dit het gehucht Beilervaart is, al een stuk op weg naar Smilde. Beilervaart is een wegdorp ten noordwesten van Beilen, langs de weg en het kanaal met dezelfde naam. Het kanaal is ruim 10 km lang, verbindt Beilen met de Drentsche Hoofdvaart, en is in 1791 aangelegd. Na de aanleg van de vaart werden er keuterijen en arbeiderswoningen gebouwd.

Er zijn vijf kinderen van Tijmen Hendriks Pool en Lammechien Jans. De stamboom van de familie Pool loopt verder via Jan Tijmens Pool (*1789), mijn voorvader, en Meeuwis Tijmens Pool. De takken van Hendrik, Willem en Geesjen lopen dood of gaan over in een andere achternaam. Ik zal in het vervolg alleen aandacht besteden aan de tak van Jan. De tak van Meeuwes is terug te vinden in volledige stamboom van de familie Pool.

Tijmen en Lammechien komen uiteindelijk in de gemeente Smilde aan. Tijmen overlijdt op 3 juni 1845, op de hoge leeftijd van 92 jaar. Lammechien overlijdt eerder, op 14 december 1825.

Dit bericht is geplaatst in Pool. Bookmark de permalink.