Rutgert Tijmens en Claasjen Jans.

Over de eerste sporen van de familie Pool is er veel onzekerheid. Mijn ‘betovergrootachteroom’  Tieme Pool laat in zijn “Stamboom en Geschiedenis van de familie Pool” de geschiedenis beginnen bij Tijmen Hendriks en Aaltjen Derks uit Nuil, die op 27 februari 1709 hun zoon Hendrik laten dopen in de kerk van Ruinen. Over Tijmen en Aaltjen is verder niets meer te vinden en de naam Hendrik Tijmens duikt pas in 1742 weer op als hij en Jenne Rutgers Tijmens langs de huizen bedelen.

Langzamerhand ontstaan er bij mij steeds meer vragen. Want wie was Geesje Pool die in 1817 genoemd wordt in de overlijdensacte van Meeuwes Middelveld, en waar komt de patroniem Rutgers vandaan bij Jenne en Hendrik? Wat is de relatie tussen Geesje, haar zoon Meeuwes Middelveld en de familie Pool. De naam Meeuwes komt vaak voor bij de “Polen”. Na een speurtocht door de archieven van Ruinen, en informatie van iemand die de familie Middelveld aan het uitpluizen is, vallen de puzzelstukjes in elkaar, en moest ik constateren dat de geschiedenis van de familie Pool niet bij Tijmen Hendriks en Aaltjen Derks begint, maar bij Rutger Tijmens en Claasjen Jans.

Het bewijs hiervoor is indirect, omdat een essentieel deel van de kerkboeken van Ruinen ontbreekt. Van een aantal familieleden zijn geen doop- of trouwgegevens te vinden. En natuurlijk blijft de vraag of Hendrik Rutgers en Hendrik Tijmens wel dezelfde persoon zijn. Ik ga er hier niet al te diep op in, het verhaal moet wel leesbaar blijven. Je gaat het volledige plaatje pas echt zien als je alle puzzelstukjes bekijkt en op hun plek legt.

We beginnen dus bij Rutger Tijmens en Claasje Jans uit Ruinen.

Op 15 februari 1711 laten Rutgert Tijmens en Claasjen Jans hun zoon Hendrik dopen in de kerk van Ruinen. Er komen nog een paar kinderen.

  • Hendrik Rutgers dus, geboren in 1711
  • Jentjen Rutgers,  geboren in 1713
  • Annigje, geboren in 1717 en overleden voor 1721
  • Annigje geboren in 1721.
Dit bericht is geplaatst in Pool. Bookmark de permalink.