Over deze site

Met een kale namenlijst van oom Jan ben ik groot aantal jaren geleden Genlias en Drenlias ingedoken. Websites waarin vrijwilligers de persoonsgegeven opvoeren uit de diverse archieven. Mensen die tussen 1800 en 1950 hebben geleefd staan daar in. Nog niet compleet, maar het werk vordert gestaag. Ik heb een groot aantal voorouders dankzij Genlias en Drenlias kunnen vinden. Genlias en Drenlias bestaan niet meer, en zijn inmiddeld vervangen door wiewaswie.nl en alledrenten.nl

Het leuke is dat als je hierover vertelt op een familiefeest of begrafenis er nog meer familieleden bezig blijken te zijn. Van een oom kreeg ik oude foto’s. Van een neef en nicht kreeg ik aanvullende informatie. Een andere oom was al bezig met een andere tak van de familie. Er bleek een boek te zijn van weer een andere familie waarin ook delen van onze familie in stond. De kruisverbanden tussen families. Zeker in een klein dorp als Smilde of Nieuw Amsterdam zijn er veel kruisverbanden.

Laatst kreeg ik een mail van een neef dat op een oude foto verkeerde namen stonden. Hij had nog meer aanvullende informatie gekregen van een verre achternicht. Opeens had ik een foto uit ca 1907 met een groot aantal namen. Mensen met een gezicht, en nu opeens ook met een naam. Het heeft iets bijzonders. Op de foto met de dorsmachine staat middenin met witte baard, Arend Meulenkolk, mijn betovergrootvader.

Helemaal rechts op de foto staat mijn betovergrootmoeder Lougina Doek, samen met een klein kind. Ik heb heel lang gedacht dat het kind mijn opa was. Het was wat vreemd want het kind leek een meisje, maar volgens een oom was dat toch zijn vader, mijn opa. Uit de mail die ik nu via mijn neef kreeg blijkt dat het de zus van mijn opa is. Ook Lougina. Mijn opa staat links op de foto, de jongen die iets naar voren staat.

Een andere foto waar ik erg blij mee ben is gemaakt tijdens het 50 jarig bestaan van Nieuw Amsterdam, ergens in de jaren 20. De man onder de “EN” van “Verleden” is Jan Pool, mijn overgrootvader. Drie mannen verder rechts van hem, met de hoed is Tiemen Pool, zijn broer.

Geschiedenis wordt echt levend voor mij als mijn familie erin betrokken is, en als mensen op oude foto’s een naam krijgen. Als afsluiting een foto van Henderika Wolters, de moeder van Jan Pool. Ook een Betovergrootmoeder. Henderika was koster van de gereformeerde kerk van Nieuw Amsterdam. Volgens mij een strenge doch rechtvaardige vrouw. Zoals kosters zijn.