Louijs en Maatje

Rond 1730 wonen Louijs Louijsse en Maatje Willems in Oost-Souburg, een klein dorp op Walcheren, tussen Vlissingen en Middelburg. Volgens (nog) niet bevestigde berichten is Louijs als zeeman overgekomen uit Antwerpen.

In de 18e eeuw is er nog geen burgerlijke stand. Geboorten, huwelijken en overlijdens worden bijgeschreven in de kerkboeken door de plaatselijke dominee, of in geval van katholieke burgers, door een rondreizende priester. De meeste mensen kunnen niet lezen of schrijven, en vertellen hun naam en de naam van hun kind aan de dominee.

Louijs, Maatje en hun kinderen staan dus met verschillende schrijfwijzen in de archieven.
• Louijs Louijsse en Maatje Willems (1734 en 1735)
• Louis Louwissen en Mattie Willemsen (1740)
• Louwys Louwyssen en Maatje Tans (1745)
• Louwys Louwyssen en Maatje Willems (1746)

Het zou natuurlijk kunnen dat Maatje Tans en Maatje Willems verschillende personen zijn, maar daar gaan we niet van uit.
De schrijfwijze van de naam Louissen blijft tot in de 20e eeuw een probleem.

In de zomer van 1734 wordt hun dochter Louijssa geboren. Louijssa wordt gedoopt in de hervormde kerk van Oost-Souburg. Getuigen bij de doop waren Pieter Chevaal en Janna Louijsse. Een anderhalf jaar later krijgt Louijssa een broertje Willem. Willem wordt 11 december 1735 gedoopt in de kerk van Oost-Souburg. Getuigen bij deze doop waren Ton Leijn en Pieternelle Louijsse.

De komende jaren worden er drie Jacobussen geboren in het gezin Louijsse (Louwissen/Louwyssen). Jacobus op 8 februari 1740 in West-Souburg, nog een Jacobus op 21 april 1745 in Vlissingen en Jacob op 17 juli 1746 in Vlissingen. Getuigen bij de doopplechtigheden zijn Willemijntie Deckers in 1740, Jacobus Servaas en Maatje Bimmel in 1745 en tenslotte Pieter de Jonge en Margryta van Winkel in 1746.

Ik noem de getuigen steeds omdat getuigen bij geboorte, doop en overlijden uit familie- buren- of vriendenkring komen. Hiermee worden andere verbanden tussen mensen en families zichtbaar.

Terug naar Louijs en Maatje. Ze zijn ergens tussen  1735 en 1740 verhuisd van Oost naar West-Souburg. In deze periode waren het nog twee zelfstandige dorpen met elk een eigen kerk. Pas in 1832 wordt de kerk van West-Souburg gesloopt, en worden de twee kerkelijke gemeentes samengevoegd. Enkele jaren later volgen de burgerlijke gemeentes.
Tussen 1740 en 1745 verhuizen Louijs en Maatje vervolgens naar Vlissingen.

In een tijd met grote kindersterfte is het gewoon dat de naam van een overleden kind overgaat op het volgende geboren kind. Het is dus logisch te veronderstellen dat met Jacob uit 1746 de lijn van de familie Louijsse verder gaat. Toch zijn er ook berichten dat het met Jacobus uit 1745 verder gaat. Een van de raadsels die nog uitgewerkt moet worden.

Een ander  raadsel rond het gezin van Louijs en Maatje is de geboorte van  Antheunis Louwijssen op 23 december 1752 in West-Souburg. Antheunis is de zoon van Louwijs Louwijssen en Arjaantje van Winkele, volgens de geboorteakte. Nu zou het natuurlijk kunnen dat Maatje ondertussen overleden is en dat Louijs hertrouwd is met Arjaantje. Maar de getuigen bij de doop zijn Antheunis de Jonge en Maatje Louwijssen. Is Maatje Louwijssen misschien Maatje Willems en heeft de dominee moeder en getuige verwisseld? De naam “van Winkele” zien we overigens ook terug bij de doop-getuigen van Jacob in 1746. Een derde mogelijkheid is dat er een oudste zoon Louwijs is. Ik heb geen bewijzen gevonden van het bestaan van deze Louwijs. Opvallend is wel dat Antheunis in 1752 in West-Souburg geboren is en dat Louijs en Maatje rond 1745 naar Vlissingen waren verhuisd.

Het gezin van Louijs Louijssen en Maatje Willems bestaat rond 1750 dus zeker uit de volgende kinderen
• Louijsa Louijsse  geboren 1734
• Willem Louijsse  geboren 1735
• Jacobus Louwijssen  geboren 1745 of 1746

Met vraagtekens bij
• Louwijs Louwijssen
• Antheunis Louwijssen geboren 1752

Voor de details en de aktes zie https://www.genealogieonline.nl/stamboom-louissen/I0658.php

Dit bericht is geplaatst in Onderzoek. Bookmark de permalink.