Jannes Eisen de Vries

Jannes Eisen de Vries (1758 – 1826), de oudste zoon van Eise Jannes, gaat naar Kloosterveen in Drenthe en trouwt daar op 6 april 1788 met Lammechien Arents uit Hijkersmilde. Lammechien is volgens haar overlijdensacte op 6 december 1768 geboren in Harlingen. Volgens het doopboek van Noordwolde van 1769 is ze echter daar geboren. Om de verwarring nog wat te vergroten zijn er een Arend Harms en Hillechien (de ouders van Lammechien) in Harlingen en in Noordwolde. De Hillechien in Harlingen heet echter Hillechiien Hendriks en die in Noordwolde Hillechien Kiers, zoals de moeder van Lammechien. Ik houd het er dus op dat Lammechien Arents in Noordwolde geboren is en niet in Harlingen.

Jannes Eisen en Lammechien Arents wonen in Smilde en krijgen daar 3 kinderen: Hillegien, Eise en Jebbigje.
Als Jannes in 1826 overlijdt, worden in de aangifte van de erfenis alleen Hillegien en Eise genoemd als erfgenamen. Omdat er geen overlijdensakte van Jebbigje is, is ze waarschijnlijk voor 1811 overleden.
Volgens zijn overlijdensakte is Jannes “arbeider”. Hij laat een huis na en een bunder en bijna vijfenzeventig roeden bouwland en heideveld daar achtergelegen, alles staande en gelegen te Smilde in wijk C grenzend ten noordwesten aan de Hoofdvaart, ten noordoosten aan Sjoukje Veldkamp en Albertus Olijve, ten zuidoosten en ten zuidwesten aan Roelof Jans Bloemberg.

Jannes was dus geen arme arbeider. Hoewel de bunder en de roede van streek tot streek verschillen, waren ze ongeveer gelijk aan een hectare en een are. Jannes had dus ongeveer 1,75 hectare grond (bouwland en heideveld).

Dit bericht is geplaatst in de Vries. Bookmark de permalink.