Jacobus en Suzanna

Jacobus Louwijssen, de zoon van Louijs en Maatje, trouwt rond 1780 met Suzanna Leunissen. In de overlijdensakte van Suzanna uit 1814 staat dat ze toen 59 jaar was en geboren in Westkapelle. Suzanna is dus rond 1755 geboren in Westkapelle en was zo’n 10 jaar jonger dan Jacobus.

Jacobus en Suzanna wonen in West-Souburg, waar hun zoon Louis wordt geboren op 13 januari 1782. Getuigen bij de doop op 20 januari zijn Antonis Leunisse en Janna Ros. Janna is de vrouw van Antheunis Louwijssen, de neef of broer van Jacobus.

In 1783 verhuist het gezin Louwijssen naar Vlissingen, waar op 30 juli dochter Matje wordt geboren. Oma Maatje is getuige bij de doop. Er is iets vreemds aan de hand met de namen; de achternaam van Jacobus wordt geschreven als Louhisen. Dat we toch de goede Jacobus te pakken hebben blijkt uit de naam van zijn vrouw, die geschreven is als Susanna Janse Luenese. Waarschijnlijk kon de dominee niet zo goed schrijven. De naam van oma Maatje wordt geschreven als Maatje Willemse van Peene. De andere getuige bij de doop was Hendrik Danelse Daane.

Twee jaar later op 30 mei 1785 wordt dochter Johanna gedoopt. Getuigen bij de doop waren Johanna Luenisse en Izaac Fanker. De naam van Jacobus wordt nu geschreven als Louhizen.

Op 28 maart 1787 wordt tenslotte zoon Willem geboren. Bij de doop van Willem op 4 april 1787 is er slechts één getuige, Maria de Landmeter.

Suzanna overlijdt op 14 februari 1814, op 59 jarige leeftijd. Ze was op dat moment weduwe van Jacbobus. In de overlijdensakte van Suzanna staat dat Jacobus Louwijssen 26 jaar is. Als Jacobus al op 26 jarige leeftijd is overleden in 1771, kan hij niet de vader van zijn kinderen zijn. Het zou ook kunnen betekenen dat Jacobus 26 jaar geleden is overleden, dus in 1788. Suzanna was in 1806 nog getuige bij de doop van haar kleinzoon Jacobus.

De naam Su(z)(s)anna Leunisse(n) komt een aantal keren voor in de archieven van Vlissingen. Bijvoorbeeld als echtgenote van Evert Klein, als echtgenote van Louis de Loo en als echtgenote en weduwe van Jacobus la Roy. Deze laatste Jacobus heeft in mijn zoektocht wel wat dwaalsporen gelegd.

Dit bericht is geplaatst in Louissen. Bookmark de permalink.