Harm Weerman

Rond 1800 trouwt Harm Weerman in Steinfurt met Aaltien Brinks, een meisje uit Noordbarge. Harm en Aaltje vertrekken vervolgens naar Noordbarge om daar te gaan wonen. Zo zou het gegaan kunnen zijn, maar de hervormde gemeente van Emmen vertrouwt het niet, en in 1804 moet het paar voor de tweede keer trouwen, en nu in Emmen. In de huwelijksaantekening staat “Gehuwd te Emmen 26-8-1804, nadat zij te voren al te Steinfurt getrouwd geweest waren volgens blijken van daar, maar wijl die documenten hier wat verdagt voorkwamen zijn dezelve na 3 kerkkondigingen hier op nieuw getrouwd op voorgenoemde datum”. De vraag is wat Harm en Aaltje in Steinfurt deden. Steinfurt ligt ver zuidelijk van Hoogstede, de woonplaats van Harm, en Aaltje komt uit Noordbarge dat noordelijk van Hoogstede ligt.
Harm en Aaltje hebben een dochtertje, Margien, die op 14-2-1802 in Emmen is gedoopt. Meer kinderen volgen in 1805 (Lambert), 1814 (Fennechien), 1817 (Albert). Hun laatste dochter Willemina wordt in 1823 geboren, toen Aaltien al 44 jaar oud was.

De naam Weerman duikt voor het eerst op in het gehucht Kalle, vlakbij het plaatsje Hoogstede in Duitsland. Hij werd daar geschreven als Weermann. In Kalle is een boerderij (“Hof” op z’n Duits), die de “Hof Weermann” heette. Alle boerderijen in die streek hadden een familienaam; de oudste boerderij is “Hof Kropschott”, die al in 1364 genoemd werd. Op dit moment wonen er geen Weermannen meer op de boerderij alhoewel hij nog steeds bestaat onder de naam “Hof Ensink”. De Hof Weerman ligt in de buurt van de Vecht, in een streek die regelmatig overstroomt bij hoogwater. De oude kapel van Arkel stond op een heuveltje vlakbij, en regelmatig moest men met een bootje naar de kapel. In 1820 is deze volledig afgebroken en in Hoogstede weer opgebouwd. De oudste leden van het geslacht Weerman liggen nog steeds op de oude plek van de kapel in Arkel begraven en een gedenksteen herinnert nog aan de vroegere kapel.

De Nederlandse Weerman-tak begint met Hendrik Weerman (22-1-1702) en Jennie Kropschot (28-10-1698) beiden geboren in Kalle. Zij trouwen in 1721 en krijgen in 1722 een dochter, Gese Weermann. Acht jaar later, op 8-5-1730, krijgen zij een zoon, Lambert Weermann. Of er nog meer kinderen zijn is onbekend.

Lambert trouwt op 7 februari 1762 met Fenne Moeken. Lambert was weduwnaar en Fenne was dus zijn tweede vrouw. Lambert en Fenne krijgen op 2-1-1776 in Kalle een zoon, Harm Weermann.

Lambert Weermann kan niet op de Hof Weermann blijven, en huurt een pachtboerderij van de familie Bleumers-Meier. Dit moet een drama voor Lambert geweest zijn, want de pachtboerderij was klein (de Hof Weermann was groot) en de inkomsten waren waarschijnlijk laag, terwijl ook de pacht nog betaald moest worden. Rond 1800 vertrekt zoon Harm Weerman naar Noordbarge en trouwt daar met Aaltje Brinks. Uit een aantekening in de kerkboeken van Emmen lijkt het dat zijn moeder Aaltje mee is gegaan, want op 4 september 1805 wordt Aaltje Weerman uit Noord-Barge begraven. Aangifte wordt gedaan door zoon Harm Weerman. Aaltje zal mogelijk de stiefmoeder zijn, want zijn moeder is Fenne Moeken. Is vader Lambert Weerman dan na het overlijden van Fenne voor de derde keer hertrouwd?

De nazaten van Harm zijn van de “arme tak” van de familie Weerman. De meesten waren landarbeiders of keuterboertjes en velen stroopten er wat bij als illegale jager. Al lijkt het er op dat het Harm zelf wel goed ging in Noordbarge. Volgens de kadaster-gegevens van 1807 en 1832 was hij eigenaar van minimaal 2 huizen, waaronder erve Brinks.

De oudste dochter Margien Weerman trouwt op 25 april 1826 met Willem Haan. Haar kleinzoon Geert Haan trouwt in 1898 met Frederika Geerlinks, de dochter van Frederik Geerlinks, afkomstig uit Emlichheim. De grootmoeder van Frederika Geerlinks is ook een Weerman, Harmina. De vraag is of Harmina Weerman familie is van Harm Weerman.
BRONNEN
Het grootste deel van dit verhaal is afkomstig van de website van Herman Weerman www.hweerman.com

Dit bericht is geplaatst in Weerman. Bookmark de permalink.