Eijse Hendriks Hogeveen

Het verhaal van de familie Hoogeveen uit Surhuisterveen begint met Eijse Hendriks Hogeveen, geboren rond 1742. Hij trouwt met de Josina (Gezina) Johannes, een weduwe met drie kinderen. Samen krijgen ze rond 1771 nog een zoon, Johannes Eises Hogeveen.
Eise heeft twee (half)broers: Klaas, geboortedatum onbekend en Martinus, geboren rond 1739. Klaas was ruiter in het staatse leger en Martinus was, net als Eijse, schipper.

In het archief van het Nedergerecht van Tietjerksteradeel is een proces verbaal van 9 januari 1792 te vinden dat uitvoerig een uit de hand gelopen oudejaarsavond beschrijft waar Eise Hendriks Hogeveen bij betrokken is. Eise is dan rond de 50 en is “vrijgezellende” in de Nieuwe Stad bij Bergum om wat extra geld te verdienen. Het zal een strenge winter geweest zijn, want het slachtoffer van die avond – Jan Feijes – lag met zijn schip vastgevroren te Bergumerdam. Het proces verbaal geeft een mooi tijdsbeeld van het leven eind 18e eeuw.

Eise overlijdt in 1804 in Leeuwarden. Volgens het begraafboek komt hij van het Schavernek in Leeuwarden, een gracht. Een schipper sterft op het water, altijd onderweg. Hij is van Stadswege begraven.

Dit bericht is geplaatst in Hoogeveen. Bookmark de permalink.