Correcties en aanvullingen stamboom Louissen

Toen ik de drie verhalen schreef over de eerste generaties Louissens waren er nog veel vragen en onduidelijkheden. Inmiddels is een aantal hiervan opgelost. Hieronder volgt per verhaal een overzicht van correcties en aanvullingen

Het verhaal over Louijs en Maatje http://www.ariepool.nl/louijs-en-maatje/ is al ruimschoots aan bod gekomen in de aanvulling “Louijs Louijsse, zijn zussen en een tweede vrouw” http://www.ariepool.nl/louijs-louijsse-zijn-zussen-en-een-tweede-vrouw/

Een toevoeging is nog met welke Jacobus nu precies de lijn vervolgt. Louijs en Maatje haddden drie zonen met de naam Jacobus. Vanwege een onderzoek van Ebel Pol dat ik op internet had gevonden, ging ik ervan uit dat de lijn met de middelste Jacobus (geboren in 1745)  verder ging. Inmiddels ben ik hiervan teruggekomen, en laat de lijn nu lopen via de jongste Jacobus, geboren in 1746. Normaal gesproken krijgt een jonge de naam van zijn oudere broer als deze is overleden, en komen er geen 2 jongens met dezelfde naam voor in een gezin.

Daarmee komen we op het verhaal van Jacobus en Susanna http://www.ariepool.nl/jacobus-en-suzanna/ .

In een van de doopinschrijvingen heeft Suzanna de patroniem Janse. Haar vader heet dus Jan en woont rond 1755 in Westkapelle. Er woont inderdaad een Jan Leunisse in Westkapelle en deze is getrouwd – volgens het lidmatenboek van de kerk – met Maetje van Peenen. Deze Maetje van Peenen is de getuige bij de doop van dochter Matje in 1783. Hiermee hebben we de ouders van Suzanna en hebben we ook het vraagstuk van Matje Willemse van Peene opgelost. Deze kon immers niet de moeder van Jacobus zijn, die tussen 1746 en 1751 is overleden.

We weten nu uit de aanvullingen van het verhaal van Louijs en Maatje  dat Antheunis Louwijssen de halfbroer is van Jacobus.

Volgens de indexen op internet staat in de overlijdensakte van Suzanna Leunissen dat haar man Jacobus op 26-jarige leeftijd is overleden. Hieruit blijkt dat het altijd goed is om de originele aktes te bekijken, want het staat er niet. Er staat dat Willem Louwijssen, die de aangifte van overlijden doet, 26 jaar is.

Ten slotte het verhaal van Willem en Maria. De correcties en aanvullingen over dit verhaal komen in een volgende bijdrage.

 

Dit bericht is geplaatst in Onderzoek. Bookmark de permalink.